Все още е сезонът на скарата и затова днес ви предлагам един

...
Все още е сезонът на скарата и затова днес ви предлагам един
Коментари Харесай

Бургер със сос Терияки

Все още е сезонът на скарата и затова днес ви предлагам един хамбургер със сос, въодушевен от Япония, и гол под листото маруля. Гол, тъй като го направих без питка.
Терияки е японски метод за подготвяне на риба или месо, при който продуктите са печени или на грил с глазура въз основата на соев сос, мирин и захар. Тази готварска техника води началото си от XVII век и името й съдържа в себе си и метода на подготвяне на грил (yaki), и лъскавината на продукта, получена от глазурата (teri). Ако трябваше да подготвя соса терияки по всички правила на изкуството, трябваше да го съкращавам до по-гъста консистенция. Но не го направих, по прозаичната причина, че ми оставаше напълно малко мирин и нямаше да ми стигне. Добавката на грилован ананас беше пък метод да оползотворя една консерва преди да й изтече периода на валидност, пък и го бях видяла на няколко места в нета и концепцията ми хареса. Необходимите артикули: (За 4 порции)500 г телешка кайма1 дребна глава лук1 ч.л. настърган джинджифил1 скилидка чесън4 листа сирене за бургер4 шайби ананас от консерва (по желание)1 домат1-2 листа маруляЗа соса терияки:3 с.л. соев сос3 с.л. мирин1 с.л. захарЗа карамелизирания лук:2 глави червен лук2-3 с.л. захар1 с.л. маслоОколо 50 мл балсамико 
Първо се подготвя соса терияки, като всички артикули се смесват в купа. Каймата се омесва със ситно нарязания лук, пресования чесън, настъргания джинджифил и половината от соса терияки. Оставя се на хладно към час, с цел да се смесят ароматите. Запазете останалия сос. Приготвяне на карамелизирания лук: лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. Маслото се загрява в тенджера на сдържан огън и в него се задушава лукът до транспарантно. Поръсва се със захарта, посолява се, подправя с черен пипер и се разбърква добре. Оставя се на огъня за към минута-две. Глазира се с балсамикото (не се навеждайте над тенджерата откакто добавите балсамикото, в случай че не сте със запушен нос и търсите неотложно облекчение!). Оставя се за минута-две, огънят се понижава, тенджерата се покрива и се оставя на спокоен огън за 20 минути, като през последните 5 се отхлупва, с цел да може течността да се редуцира и карамелът да обгърне частите лук. Ако е доста кисело, може да добавите още малко захар. Грил, или оребрен тиган се загряват на мощен огън. От каймата се оформят 4 сплескани кюфтета като за хамбургер. Намазват се от едната страна с малко от останалия сос терияки. Поставят се на оребрения тиган откъм намазаната страна за 1,5 минути, след което се завъртат на 90 градуса и се оставят за още към 1,5 минути. Горната страна се намазва още веднъж с малко от соса терияки и бургерите се обръщат да се опекат от другата страна, още веднъж първо за минута и половина, завъртане на 90 градуса и още за минута и половина. Едновременно с това и шайбите ананас се запичат за минута-две от всяка страна на оребрения тиган. Бургерите се сглобяват като върху всяко кюфте се слага лист чедар, шайба домат, шайба ананас, в случай че ползвате, листо зелена салата и малко от карамелизирания лук. Може да завършите с няколко капки сос терияки, в случай че ви е останал. Поднасят се с пържени картофи (моите са на фурна) и зелена салата. Също по този начин, може да сглобите бургера непосредствено върху листо маруля.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР